2014. február 5., szerda

"Fűzővel kifelé" Amrerikai focilabda-süti

Van aki a süti láttán azonnal felkiáltott: "Fűzővel kifelé!" és van, aki formátlan avantgárd alkotásnak nézte, de mindenkinek ízlett, így közkívánatra álljon itt az Ace Ventura film leggusztusosabb jelenetéből egy darab:)

A recept innen van

Hozzávalók:
  • 125g vaj (szobhő)
  • 100g barna cukor (én melaszosat használtam)
  • 125ml  golden syrup (valószínűleg méz is jó, de ennek olyan íze van hogy... mmm megéri kipróbálni:)
  • 1 tojás szétválasztva - ide jön a sárgája
  • 375g finomliszt
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 tk fűszerkeverék (szrintem el lehet hagyni, ha feltétlenül szeretnénk, mézeskalács-keveréket lehet de akkor elnyomja a gyömbért)
  • 1 tk szódabikarbóna 
  • csipet só
Hozzávalók az írókához:
  • 150g átszitált porcukor
  • a szétválasztott tojás fehérje 
Az egyik, ami miatt ezt a receptet választottam, az a tojás teljes felhasználása. (Ki csinál csak azért habcsókot vagy Pavlovát , mert a kalácshoz kell 4 tojás???) A másik természetesen a metrikus mértékegységrendszer (ami meglepő, ausztrál oldal lévén):D


  1. Elektromos habverővel keverjük el a cukrot a vajjal, amíg krémes nem lesz. Adjuk hozzá a sárgáját és a golden syrupot.
  2. Egy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát és gyömbért/fűszereket, sót, majd fokozatosan keverjük hozzá a masszához. (Ne egyszerre zúdítsuk bele, mert lehet hogy nem kell mind. Attól függ mit és mennyit választottunk folyadéknak a szirup helyett, és hogy mekkora  a tojás, milyen a cukor,...). amikor olyan masszát kaptunk, ami könnyen nyújtható lenne, tegyük fóliába és a hűtőbe 30 percre.
  3. A megmaradt tojásfehérjét keverjük össze gépi habverővel  az átszitált porcukorral.  Tegyük hűtőbe.
  4. 30 perc múlva vegyük ki a hűtőből a keksztésztát, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát, és szaggassunk belőle formákat (az enyém innen van), majd tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra őket kellő távolságra (kicsit nőnek csak, 2 tepsire elég ez a mennyiség).
  5.  Az írókát töltsük nejlonzacskóba és vágjunk egy vékony lukat a zacskó sarkára, díszítsük a kihűlt sütiket. 
  6. Hagyjuk megszáradni, jól záródó dobozban órákig napokig eláll.
TIPP: dupla adagnak érdemes nekiállni;)

2 megjegyzés: