2011. január 22., szombat

Félbarna kenyér




  • 310 gr. BL 80 liszt
  • 150 gr. teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 200 g. öregtészta
  • 260 ml víz
  • 3 ek olaj
  • 10 g friss élesztő vagy 1/2-2/3 cs. száraz
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só
Előző napok valamelyikén bekeverem az öregtésztát. Jó néhány kenyérre elég:)
Aztán a kenyérsütő- üstbe teszem a többi hozzávalóval együtt. Megdagasztatom vele, kikapcsolom a gépet, ugyanott meg is kelesztetem duplájára.(Lehetséges, hogy kell még hozzá kis liszt. )Utálok mosogatni, de nyugodtan lehet kelesztőtálba is rakni, én simán csak folpack-kal lezárom a "tepsi" tetejét.)
Formázom, behelyezem a jénai aljába. ráteszem a tetejét, ismét duplájára kelesztem ( a fürdőszobában, az a legmelegebb hely:)Amikor megkelt, bespriccelem a jénai tetejét vízzel és
230 fokra előmelegített sütőbe teszem 10 percre, majd leveszem 200 fokra és így sül tovább kb. 35 percet. Hideg vízzel lespriccelem és mehet a spejzba a hidegre, hogy cserepesedjen.

Legközelebb 2/3-át fogom venni mindennek, kinőtte a jénait, de még épp jó:


1 megjegyzés: